ornarna.nu

En steg-för-steg-guide för att samla in ett spermaprov på en fertilitetsklinik

För dem som genomgår fertilitetsbehandlingar kan det vara nödvändigt att samla in ett spermaprov på en fertilitetsklinik. Denna process kan vara skrämmande för vissa, men genom att förstå de steg som ingår i insamlingen av ett spermaprov och vara förberedd kan du göra denna del av fertilitetsresan lättare. Låt oss ta en närmare titt.

Vad du bör veta innan du åker

Innan du går till fertilitetskliniken för att lämna ditt spermaprov för testning är det viktigt att göra din forskning och förstå processen. Ställ frågor som ”Hur mycket tid ska jag planera för?” eller ”Vilken typ av behållare för provtagning kommer att tillhandahållas?” Om du vet vad du kan förvänta dig i förväg kommer hela processen att bli smidigare. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att även om du känner dig obekväm med tanken på att lämna ett spermaprov på en fertilitetsklinik – det är helt normalt!

Insamling av ditt prov

När du anländer till fertilitetskliniken kommer du att få privata anvisningar om hur du ska samla in ditt spermaprov. Generellt sett är det dock så här du kan förvänta dig: Först kommer du troligen att bli ombedd att fylla i papper som rör din sjukdomshistoria och annan bakgrundsinformation. Sedan måste du, innan du faktiskt samlar in ditt prov och går in i rummet där det görs – ibland kallat ejakulationsrum – tvätta händerna med tvål och vatten för att minska risken för att bakterier ska komma in i ditt prov. Du kommer också att få instruktioner om hur länge du ska avstå från samlag innan du lämnar ett prov – vanligtvis 48 timmar eller mindre – så att endast livsdugliga spermier testas. När du väl är inne i rummet kan det finnas tidningar eller böcker tillgängliga för distraktion och bekvämlighet; de flesta kliniker tillåter dock inga elektroniska apparater som telefoner eller datorer eftersom de kan störa korrekta resultat. Slutligen, när du är redo att lämna ditt prov i den tillhandahållna sterila koppen (eller en speciell kondom), placera helt enkelt ditt insamlade prov i koppen och märk den med all begärd information som namn och datum för inlämning innan du lämnar över den för analys.

Tolkning av resultat

Efter att du har lämnat ditt prov på fertilitetskliniken och genomgått tester på plats eller skickats till en annan plats för ytterligare tester, t.ex. spermakulturer eller genetiska testalternativ som Karyomapping®, kommer du att få resultaten inom flera dagar eller längre beroende på vilka tester som har begärts av din(a) läkare(n). När dessa resultat tas emot av dig själv eller skickas direkt till din läkare kommer de att diskutera dem med dig under ett möte så att ni tillsammans kan komma fram till nästa steg i behandlingen om det behövs baserat på dessa resultat.

Men genom att i förväg undersöka vad som ingår i denna del av behandlingen – till exempel vilka papper som krävs före insamlingen och vilka gränser för avhållsamhet som gäller före insamlingen – kan man göra denna del av resan mycket lättare genom att vara förberedd. Kom också ihåg att denna process är helt normal; miljontals går igenom detta varje år! Genom att förstå varje steg som ingår i insamlingen av ett prov på en fertilitetsklinik och genom att vara förberedd både mentalt och fysiskt i förväg – kan även du ta dig igenom denna del av behandlingen med framgång!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln