ornarna.nu

Doftljusets väg till ditt hem

Ah, doftljus. Det finns inget som den varma, inbjudande doften av ett väldoftande ljus för att få ett hus att kännas som ett hem. Men varifrån kommer denna allestädes närvarande hushållsartikel? Hur blev doftljus ett så populärt sätt att ge våra hem en touch av lyx och atmosfär? Låt oss ta en kort resa genom doftljusens historia för att ta reda på det.

De första doftljusen tillverkades av de gamla egyptierna, som använde dem vid religiösa ceremonier. De tidiga egyptierna tillverkade sina ljus med hjälp av talg (utsmält djurfett) och blötlade dem i eteriska oljor för att ge dem doft. Dessa tidiga ljus var primitiva och rökiga, men de banade väg för de doftljus som vi känner till och älskar idag.

Doftljusen började verkligen komma till sin rätt i 1700-talets Europa, när framstegen inom tekniken för ljustillverkning gjorde det möjligt att massproducera ljus av högre kvalitet tillverkade av bivax eller carnubavax. Det var under denna tid som doft blev ett viktigt försäljningsargument för ljus, och tillverkarna lade till eteriska oljor och naturliga extrakt i sina produkter för att skilja dem från konkurrenterna. I slutet av 1700-talet exporterades doftljus från Europa till Amerika, där de snabbt blev populära.

I dag är doftljus mer populära än någonsin. Människor älskar dem eftersom de är ett enkelt sätt att lägga till en touch av lyx och atmosfär i sina hem. Men vart hittar du då några riktigt fina doftljus? Jo det gör du hos Torplyktan. Torplyktan erbjuder handgjorda doftljus i en mängd olika dofter som kåda och citrus. I deras utbud hittar du även svensk tvål och doftpinnar.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln