ornarna.nu

Tre steg vid slipning

Alla ytor kan uppnås med slippapper – du bestämmer hur fin den kan bli. Det finns tre steg för slipning: grov, medel och fin. Det här blogginlägget förklarar de olika typerna av sandpapper för varje steg och vilken typ av finish du kan förvänta dig.

Grovt sandpapper

Grovslipning innebär att man tar bort det översta lagret av en yta, till exempel färg och lack. Slipmönstret är mer synligt eftersom slippappret tränger djupt in i ytan. Den här typen av sandpapper bör reserveras för mycket grova ytor. Slippapper sorteras efter hur grova korn som sitter fast på pappret. Ju lägre siffra i beteckningen, desto grövre och effektivare är slippappret. Exempelvis är P60 ett grovt slippapper medan P180 är ett fint slippapper.

Mellanliggande slipning

Mellanslipning jämnar ut, tar bort slipmärken och förbereder för finslipning. Den här typen av sandpapper används för att ta bort ojämnheter som repor, ojämnheter och apelsinskalestruktur från en tidigare målad yta. De repor som uppstår vid mellanslipning är knappt synliga med blotta ögat och kan endast ses under goda ljusförhållanden. Slippapper för mellanslipning är vanligtvis i intervallet P100-P180.

Finslipning

Finslipning med P180-P280 tar bort alla ojämnheter som lämnats kvar efter grov- eller mellanslipning. Finslipning polerar också ytan för att ge den en slät yta. Denna typ av finish krävs innan man applicerar en ny färg eller lack.

Slutsats

Du kan uppnå vilken typ av finish som helst – från grov till glänsande slät – som du vill ha med rätt slipmaterial. Generellt sett finns det tre steg av slipning: grov, mellanliggande och fin. Genom att börja med ett grovt korn och gå vidare till finare korn får du i slutändan den perfekta finishen för ditt projekt.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln