ornarna.nu

Spiral som preventinmedel, så fungerar det

Spiral är ett vanligt preventivmedel som finns tillgängliga, men många är fortfarande osäkra och ovetande om hur de fungerar. I den här bloggen kommer vi att diskutera hur spiralen fungerar, vad de olika typerna av spiraler är, och de potentiella fördelarna och nackdelarna med att använda spiral som preventivmedel. Så om du funderar på att använda spiral som preventivmedel, fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta.

Spiral är ett T-formigt plast- eller kopparstycke som placeras i livmodern för att förhindra graviditet. Det finns två huvudtyper av spiraler tillgängliga: koppar och hormonell. Koppar spiraler innehåller inga hormoner utan är täckta med koppartråd, som utsöndrar en kemisk reaktion som hindrar spermier att simma och befrukta ägget. Hormonella spiraler frisätter en liten mängd hormon direkt i livmodern, vilket hindrar ägglossning och skapar även ett tätt slemhinnemiljö som hindrar spermierna från att ta fast.

Det finns flera fördelar med att använda spiral som preventivmedel. För det första behöver du bara placera den en gång och sedan kan du glömma bort den i upp till 5-10 år (beroende på typ av spiral och tillverkarens rekommendationer) utan att använda ett dagligt preventivmedel. Spiral är också mycket effektivt, med en graviditetsprevention på upp till 99%, vilket gör det till ett av de mest pålitliga preventivmedlen. Det förhindrar inte bara graviditet utan minskar också risken för endometrial cancer och förvärrande av smärtsam menstruation.

Trots fördelarna finns det nackdelar med att använda spiral som preventivmedel. Vissa kvinnor kan uppleva smärta eller obehag vid insättning eller under menstruationen. Det finns också en liten risk för att spiral kan flytta sig från sin position, vilket kan resultera i oönskade graviditeter. Hormonbaserade spiraler kan även orsaka biverkningar som humörsvängningar, ömma bröst och huvudvärk. Vissa personer kan också ha allergiska reaktioner på koppar eller plast.

En bra och säker spiral placeras av en privat barnmorska eller gynekolog som är kvalificerad för det. De kommer att göra en läkarundersökning och fråga om ditt medicinska historik. De kommer också att diskutera vilken typ av spiral som är rätt för dig och hur du kan hantera eventuella biverkningar eller komplikationer i framtiden.

Spiraler är ett säkert och effektivt preventivmedel som har hjälpt många kvinnor att förhindra oönskade graviditeter. Koppar och hormonella spiraler fungerar på olika sätt, och båda har sina fördelar och nackdelar. Om du funderar på att använda en spiral för preventivmedel, talar med din gynekolog om vilken typ av spiral som är rätt för dig. Genom att förstå hur spiralen fungerar och vilka eventuella risker och fördelar som följer med användningen kan du fatta ett informerat beslut och välja det preventivmedel som bäst passar dina behov.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln