ornarna.nu

Allt du behöver veta om PLC:er

En programmerbar logikkontroller (PLC) är en typ av dator som främst används inom automation. PLC:er är ofta anslutna till någon form av operatörsgränssnitt, vilket kan vara enkla knappar, en operatörspanel, ett HMI-program eller ett SCADA-system. I det här blogginlägget ger vi dig en snabbkurs i allt du behöver veta om PLC:er.

Vad är en PLC?

En PLC är en typ av dator som främst används inom automation. Automatisering är en process där maskiner används för att utföra uppgifter som annars skulle behöva utföras av människor. PLC:er kan till exempel användas för att styra ett monteringsband, ett vattenkraftverk eller åkattraktioner på en nöjespark.

PLC:er skiljer sig från datorer för allmänt bruk eftersom de är utformade för att klara av tuffa industriella miljöer. De är också utformade för att lätt kunna programmeras av icke-programmerare. De vanligaste språken för programmering av PLC:er har standardiserats i IEC-61131-3.

Hur fungerar en PLC?

Under en programmeringscykel läses först maskinvaruingångarna av. Statusen för ingångarna jämförs sedan med ett skrivet program. Efter jämförelsen ställs statusen för utgångarna in så att den överensstämmer med programmet. En PLC har också utrymme för att lagra information, t.ex. bitar eller ord, och dessa ingår också i jämförelsen.

Slutsats

PLC:er är en viktig del av automationsindustrin. De är tåliga datorer som klarar tuffa miljöer och kan programmeras av icke-programmerare. Om du letar efter en maskin som kan hjälpa dig att automatisera din verksamhet kan en PLC kurs vara rätt val för dig. Du hittar utbildningar inom PLC på fakurs.se.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln