ornarna.nu

Vad man ska göra om man slår ut en tand: En steg-för-steg-guide

Om du någonsin har slagit ut en tand vet du hur skrämmande och förvirrande upplevelsen kan vara. Du kanske inte vet vad du ska göra eller vart du ska vända dig för att få hjälp. I den här artikeln kommer vi att ge en steg-för-steg-guide om vad man ska göra om man slår ut en tand. I nästan alla situationer kommer du att hamna hos en tandläkare i Stockholm, men vi kommer också att diskutera några av de vanligaste orsakerna till tandförlust och ge några tips om hur du kan förebygga det.

Hitta tanden och sätt tillbaka den

Om du eller någon du känner har slagit ut en tand är det första du bör göra att hitta tanden. När du har hittat tanden är det viktigt att försöka sätta tillbaka den på plats. Om tanden inte vill gå tillbaka in i foten ska du inte tvinga den. Håll i stället tanden i kronan (den del som vanligtvis syns i munnen) och skölj försiktigt bort den med rent vatten. Skrubba inte tanden och ta inte bort någon vävnad som kan vara fäst vid den. Placera om möjligt tanden tillbaka i sin fäste och bita ner på en bit gasbinda eller en tvättlapp för att hålla den på plats.

Förvara tanden utanför munnen

Om du inte kan sätta tillbaka tanden i foten, förvara den i en kopp mjölk eller vatten. Du kan också lägga tanden i kinden för att hålla den fuktig. Det är viktigt att ta sig till en tandläkarmottagning som erbjuder akuttandvård i Stockholm så snart som möjligt så att de kan försöka fästa tanden igen.

Vilka är de vanligaste orsakerna till utslagen tand?

Det finns flera saker som kan orsaka att en tand slås ut, men de vanligaste orsakerna är trauma (från en olycka eller skada), tandköttssjukdom och karies. För att förhindra tandförlust är det viktigt att ha goda munhygieniska vanor och besöka din tandläkare regelbundet för kontroller och rengöringar. Om du dessutom idrottar ska du se till att bära tandskydd för att skydda dina tänder från skador.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln