ornarna.nu

Muminfamiljen – från böcker till samlarföremål

Muminfamiljen är en av de mest älskade familjerna i barnlitteraturen. Den finska författaren och illustratören Tove Jansson skapade historien om muminfamiljen och den har förtrollat läsare i generationer. Muminfamiljen består av den nyfikna Mumintrollet, den lugna Muminmamman och den självupptagna Muminpappan, som bor tillsammans i den vackra idyllen Mumindalen i ett högt, cylindriskt blått hus som Muminpappan byggde själv för länge sedan.

Idag är Mumintrollen fortfarande mycket populära och deras böcker har översatts till över 50 språk. Karaktärerna har också anpassats för tv, film och teater. Förutom att vara populära bland barn har Muminfamiljen också en stor vuxenskara och böckerna anses nu vara samlarobjekt. Muminmuggar slår regelbundet rekord på auktioner runt om i världen. Det finns såklart många fler muminprodukter och samlarobjekt att välja på, men muminmuggar är de mest populära.

Muminfamiljens ursprung

Den första Muminboken, Trollfamiljen, publicerades 1945 och utspelar sig i Finland under andra världskriget och berättar historien om en trollfamilj som tvingas lämna sitt hem för att söka en ny plats att bo på. På vägen dit möter de en mängd intressanta karaktärer och har alla möjliga äventyr. Jansson förklarade senare att hon skapade boken som ”en form av uttryck … [för att] vittna” om det krig som rasade runt omkring henne vid den tiden.

Den andra boken i serien, Komet i Muminlandet, publicerades 1946 och utspelar sig under en apokalyptisk händelse – en komet är på väg att kollidera med jorden och förstöra allt på den. Den andra boken inspirerades av Janssons erfarenhet av att leva under flygattacker i Helsingfors under andra världskriget. I den ger sig Mumintrollet och hans vän Snufkin ut på en resa för att hitta kometen så att de kan varna alla om den. På vägen dit måste de konfrontera sina rädslor och sin sorg innan de till slut finner hopp och mod i varandra.

Den tredje boken i serien – Finnfamiljen Mumintrollet – publicerades 1948 och anses av många vara Janssons mästerverk. Den berättar om hur den unge Mumintrollet kommer i besittning av en magisk hatt som kan göra alla som bär den osynliga. Efter att ha förlorat den ger han sig ut på en farlig resa in i den mörka skogen för att hitta den igen tillsammans med sina vänner Sniff och Snufkin. Berättelsen slutar lyckligt och alla är säkert hemma i tid till jul.

Slutsats

Mer än 75 år efter att de först skapades fortsätter Muminfamiljens berättelser att fascinera läsare över hela världen. Tove Janssons tidlösa berättelser har älskats av generationer av både barn och vuxna och visar inga tecken på att gå ur modet inom den närmaste tiden. Om du letar efter en hjärtevärmande läsning som tar dig med på ett äventyr, så behöver du inte leta längre än till Muminfamiljernas värld!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln