ornarna.nu

Hur man undviker att löparmage

Vi har alla upplevt det förut, den fruktade ”löparmagen” eller ”löparmagen” För vissa av oss händer det under våra löprundor oftare än vi skulle vilja. Men oroa dig inte – det finns saker du kan göra för att förebygga löparkräksjuka och hålla din mage glad. I det här blogginlägget diskuterar vi vad som orsakar löparmage och hur du undviker det så att du kan maximera din löprestanda och njuta av ditt träningspass utan matsmältningsproblem.

Vad orsakar löparmage?

Löparmage orsakas av ett antal faktorer, bland annat uttorkning, brist på elektrolyter, dåliga näringsval före en löprunda, konsumtion av för mycket mat eller vätska precis före en löprunda, för snabb matning före en löprunda, för mycket fibrer före en löprunda och konsumtion av mat som är svårsmält under löpning. Alla dessa faktorer kan bidra till att man får ont i magen när man springer.

Vad kan du göra för att förebygga löparmage?

Det bästa sättet att förebygga löparmage är att vara uppmärksam på vad du äter och dricker före och under dina löprundor. Se till att du dricker mycket vatten under hela dagen (inte bara strax före din löprunda) eftersom uttorkning kan vara en av de största bovarna till att orsaka magbesvär under träning. Se dessutom till att du förser din kropp med tillräckligt med elektrolyter som natrium och kalium genom sportdrycker eller naturliga källor som bananer eller andra frukter med höga halter av dessa mineraler. Slutligen ska du se till att du ger dig själv gott om tid efter att ha ätit mat för att den ska smälta ordentligt så att den inte orsakar några obehag när du börjar träna.

En annan viktig sak att tänka på är att välja en sportdryck som är snäll mot magen – många sportdrycker på marknaden idag innehåller höga halter av socker som kan leda till magbesvär om de konsumeras i stora mängder. Leta efter sportdrycker som är snäll mot magen med lågt sockerinnehåll och med naturliga källor till elektrolyter som kokosvatten eller havssalt för att hjälpa till att hålla magen på gott humör när du tränar.

Som löpare och andra hjärtidrottare vet kan det vara extremt obehagligt att ha ont i magen under ett träningspass och det kan distrahera dem från att uppnå maximala prestationsnivåer. Genom att följa dessa enkla tips – dricka mycket vatten under dagen, konsumera tillräckligt med elektrolyter, ge dig själv tid efter att ha ätit mat och välja en sportdryck med lågt sockerinnehåll – bör du kunna minimera risken för att drabbas av löpsjuka samtidigt som du maximerar din prestation och ditt nöje!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln