ornarna.nu

De vanligaste typerna av bastu

Bastubad har länge varit en populär och avkopplande tradition. Det finns olika typer av bastu, och valet beror ofta på personliga preferenser och önskemål. Här är en översikt över de vanligaste typerna av bastu.

Torrbastu

Torrbastu är den mest traditionella formen av bastu. I en torrbastu tillförs ingen fukt till rummet, och man undviker att kasta vatten på bastuaggregatet. Temperaturen i torrbastun kan vara hög, oftast runt nittio grader. Den torra luften gör att värmen kan upplevas som intensivare. Torrbastun är populär för de som föredrar höga temperaturer och inte vill ha fukt i bastun.

Fuktbastu (Finsk bastu)

Fuktbastun, även känd som finsk bastu eller sauna, är en bastu med hög luftfuktighet. Fuktigheten regleras genom att kasta vatten på bastuaggregatet eller genom att konstant spraya en vattendimma i rummet, särskilt i offentliga bastur. Temperaturen i en fuktbastu kan ligga runt sjuttio grader, men det kan variera beroende på personliga preferenser och bastuns placering. I Finland föredrar man oftast lägre temperaturer jämfört med i Sverige. I fuktbastun är stenmagasinet viktigt för att skapa en behaglig badupplevelse. Genom att kasta vatten på de heta stenarna frigörs ånga som ger en skön och avkopplande atmosfär. Fuktbastun är ett populärt val för de som gillar hög luftfuktighet och mildare temperaturer.

Ångbastu

Ångbastun är en bastu där het vattenånga sprutas in i rummet. Temperaturen i ångbastun är oftast lägre, runt sextio grader, men luftfuktigheten kan vara mycket hög och överstiga 100%. Det kan vara dimmigt och fuktigt i ångbastun, vilket gör den populär bland många kvinnor som föredrar bad vid låga temperaturer och hög luftfuktighet. Ångbastun kan erbjuda en mildare och fuktigare bastuupplevelse.

Infrabastu

Infrabastun skiljer sig från de andra typerna av bastu. Istället för att ha en bastuugn använder den infraröda lampor för att generera värme. De infraröda strålarna träffar huden och omvandlas till värme, vilket får kroppen att börja svettas. Infrabastun kräver minimalt med utrymme och är ett bra alternativ för de som har begränsat utrymme hemma. Dock kan man inte idka badkastning i en infrabastu på samma sätt som i de andra typerna av bastu.

Hur väljer jag rätt typ av bastu?

Valet av bastu beror på individuella preferenser och behov. Vissa föredrar torr värme medan andra gillar hög luftfuktighet. För de som vill ha en traditionell bastuupplevelse med familj och vänner kan en fuktbastu vara ett bra val. Med ett väl fungerande aggregat och ett hett stenmagasin kan man uppleva kraftfulla bad även vid lägre temperaturer.

Sammanfattningsvis finns det olika typer av bastu, inklusive torrbastu, fuktbastu, ångbastu och infrabastu. Var och en har sina egna unika egenskaper och fördelar. Valet av bastu beror på personliga preferenser, och det bästa är att prova olika typer för att hitta den som passar bäst för ens behov och smak.

https://www.bastupunkten.se/

Trendande artiklar

Dela den här artikeln